De "thee" is van Turkije
Door: Luuk en Afke
25 November 2006 | Turkije, Antalya
De Turk blijft echter een eersteklas theeleuter. Hij drinkt er vele liters van weg, maar in geheel eigen stijl: uit een prachtig tulpvormig glaasje, sterk met twee klontjes en altijd in gezelschap. En zodoende werden wij weer zeer regelmatig uitgenodigd om even een glaasje thee te delen. De meeste uitnodigingen waren echter bij Koerden, die in alles van Turken mogen verschillen, maar theetechnisch van hetzelfde laken een pak zijn.
Het grootste deel van onze reis brachten wij dan ook door in Koerdisch Anatolia. Eerst in Dogybayazit en Van, de tijdens de winter ijskoude, maar schitterende streek, waar Turkije aan Iran en Irak grenst, daarna in Diyarbakir en Urfa, twee historische steden die tegenwoordig zuchten onder hun groeiende populatie. Vooral de laatst genoemde stad, Urfa, was interessant, want niet alleen is het oude centrum prachtig gerenoveerd en bruist de bazaar van vererlei volken (naast Turken en Koerden lopen er allerei Arabieren in echte drollevangers en de voor hun kenmerkende hoofddoeken), ook gaat het verhaal dat Abraham hier geboren is.
De grot waar hij de eerste tien jaar van zijn leven gewoond schijnt te hebben, is nu een bedevaartsoord voor Moslims - Ibrahim is immers ook hun voorvader en zij zien hem als een profeet. Toen Abraham op een dag druk in de weer was om de lokale lieden ervan te overtuigen dat er maar 1 God was en niet zoveel als zij maar wilden geloven, voelde koning Nimrod zich zwaar beledigd en veroordeelde hij Abraham tot de brandstapel. Tijdens de voltrekking van het vonnis schoot de God van Abraham te hulp en hij veranderde het vuur in water en de kolen in vissen. Abraham zelf kwam veilig terecht in een veld vol geurige rozen.
Tenminste zo gaat het verhaal. In ieder geval worden de vissen in de eeuwenoude vijvers in de binnenstad van Urfa vereerd als heiligen en zegt men dat je blind wordt als je 1 van deze karpers vangt. Wij hebben dit maar niet getest. In plaats daarvan dronken we thee met een groepje werkloze touristguides in een voormalige karavanserai, een persion voor handelaars op de zijderoute en leerden we rummicubben op zijn Turks.
Sommige gebruiken in Oost-Turkije stammen nog uit de tijd van Abraham. Zo bleek onze hotelier 22 broers en zussen te hebben, die zijn vader bij 4 vrouwen verwekt had. Dit soort polygamie is officieel al verboden sinds Mustafa Kemal, b.b.a. Ataturk, de vader van de Turkse republiek, maar het komt ook nu nog geregeld voor. Overigens, dat Ataturk een belangrijke man is in Turkije´s geschiedenis zal je hier niet snel ontgaan: bij de meeste scholen staat een borstbeeld van hem, in vrijwel elk dorp markeert hij een centraal plein en zijn gladde gezicht met ietwat koude blik siert alle bankbiljetten. Maar over deze man niks dan goeds, want voor je het weet wordt je opgepakt.
De Koerden hebben we na Urfa verlaten en na een nachtje in een van de vele luxueuze touringbussen waren we ineens in toeristisch Turkije, of liever gezegd het meest oostelijk gelegen hoogtepunt daarvan.
Goreme ligt nameijk midden in Cappadocia en alle groeptours komen er langs om het openluchtmuseum te bekijken. Natuurlijk is het veel beter om hier de tijd te nemen en dagenlang door het fantastische landschap te wandelen en te scooteren, want Cappadocia is zo ongelofelijk mooi en indrukwekkend!
Even voor degenen die nog nooit iets over dit gebied gehoord hebben: een paar miljoen jaar geleden kwamen drie vulkanen in centraal Anatolie tot uitbarsting, waardoor een groot stuk heuvelland onder een dikke laag zachte, vruchtbare lava en as werd gelegd. Vervolgens slepen wind en (smelt)water een paar millennia lang tussen de rotsen en zachte lagen door, waardoor het hele gebied kwam vol te staan met enorme paddestoelvormige pilaren en gigantische kegels. Die kegels bleken ideaal om in te wonen, want in de lavalagen was het makkelijk hakken en de temperatuur bleek van binnen constant. Zo ontstonden er dorpen en steden waarvan na 900 jaar met name de oude Orthodoxe kerken nog steeds ware kunststukjes zijn. De laatste Griekse Christenen vertrokken pas in de jaren 20, toen er voor hen in de nieuwe Turkse staat geen plek meer was.
Er is zoveel te zien en te doen dat we ons makkelijk nog langer hadden kunnen vermaken, maar het was er nu al vrij koud en in het zuiden lonkte de zee.....
Toch maakten we nog een korte stop in Konya, want dat is een bijzondere stad. Het is de thuisbasis van de "whirling dervishes", vrij vertaald de rondtollende geestelijken. Dit zijn mensen die een mystieke vorm van Islam (soefisme)aanhangen, waavan het bekendste element is, dat zij in lange witte gewaden en met een vilten hoed op "en groupe" rondraaıen op muziek om hun contact en eenheid met God te vergroten.
Deze ceremonie wordt slecht 1 maal per jaar in Konya gehouden en nu was uiteraard niet het moment, maar de tombes, moskee en voormalige school van deze stroming zijn wel zo indrukwekkend dat wij de stop zeer de moeite waarden vonden. Konya staat bekend als een conservatıeve en relıgıeuze stad, wat onder andere valt af te lezen aan de hoofddoekdichtheid in de stad.
Een erg groot contrast met de plaats waar we nu zijn! Antalya, het vakantieoord bij uitstek, ziet ook nog wel behouden geklede dames, maar de strakke broeken en korte truitjes hebben hier de overhand. En dat kan hier ook veel beter, want het is hier zo´n 12 graden warmer dan in het hoger gelegen centrum.
We hebben geluk, want de zon schijnt, terwijl het net 2 dagen geregend heeft en het zal volgens de berichten nog wel even mooi blijven. We moeten nog een beetje wennen aan de reklameborden van OAD langs de weg en aan de obers en verkopers die ons continue in vloeiend Nederlands of Duits aanspreken (dat zal wel nooit wennen), maar desondanks genieten we van de warmte, de zon en de hemelsblauwe zee. Een prima plek om de laatste weken te beginnen....
Groeten van Luuk en Afke
25 November 2006 - 15:58
Mirjam:
Leuk om te lezen over Ibrahim en de paddestoelen. De foto's spreken boekdelen. De leukste foto vond ik nog met het onderschrift "joehoe buitenlanders!!" Haha, leuk hoor!! Veel plezier nog met die laatste weekjes.
Groetjes, Mirjam -
25 November 2006 - 16:43
Heit:
Afke wat hast in mooie foto fan Luuk makke,as siet er op in goldwing.Mooi is it der,safolle mooie fotos. Genietsje noch efkes,dat dogge wy ek. -
25 November 2006 - 17:34
Thezke:
Hey luuk & Afke!
Nog een maand dus en dan zit alles er op zo ongeveer niet waar? Wat 'n reis hebben jullie achter de rug zeg... geweldig!
Ik heb afgelopen weekend ook nog gereisd en ben voor het eerst in m'n leven in Friesland geweest!!! (over de snelweg, op weg naar Groningen 's avonds in het donker)...!
Hasta la pasta en Holanda!
Groeten!
Thijs -
26 November 2006 - 10:57
Maaike:
En ik vind die foto 'genieten' mooi; jullie met z'n 2tjes van de achterkant. Ik hoorde dat jullie 9 dec weer voet op nederlandse bodem gaan zetten. Heb veel zin om jullie dan weer eens te zien. Wij zijn inmiddels verhuist, maar daar gaan we jullie alles over vertellen als jullie weer hier zijn. Komt er een welkomsparty? Dikke zoen Maaike -
26 November 2006 - 15:00
Luukenafke:
Even voor de goede orde: wij komen NIET 9 december in nederland aan! Dan zitten we nog ver in het oosten.
26 November 2006 - 15:36
26 November 2006 - 15:37
26 November 2006 - 19:07
Marleen:
Prachtig, die formaties in Cappadocia. Ik zou daar ooit met een vriendin naar toe, maar toen gingen de Koerden toeristen kidnappen en bebommen, dus toen werd het Griekenland. Was ook mooi, maar minder spannend. Ik lees nog steeds met veel plezier jullie verslagen. Wat zijn jullie makkelijk geworden in het omgaan met mensen uit andere culturen, of lijkt dat maar zo? Theeleuten met mensen uit Pakistan, Iran of Turkije; het lijkt jullie niet uit te maken. Nu nog even wennen aan die Duits sprekende Turken. Vergeet niet: dan zijn ook mensen! Geniet van het staartje van jullie reis!
Liefs,
Marleen -
26 November 2006 - 21:57
Heleen:
Geniet nog maar eens goed die laatste dagen, want zo spannend is het in Nederland niet, alhoewel misschien wel het volgen van de politiek, nu net na de verkiezingen. hebben jullie de turkse honing al geprobeerd? ik heb er goede herinneringen aan!
gule-gule -
27 November 2006 - 07:51
Cas:
Hey family,
Geniet inderdaad nog maar ff van jullie avontuurtje, groot gelijk want hier gebeurd toch geen reet. Het verhaal en de foto's waren weer super.
knuffel -
27 November 2006 - 10:48
Sanne:
Lieve burgers en buitenlui,
Nog steed veel plezier in het lezen van jullie altijd beeldende en onderhoudende reisverhalen. Zo steken de thuisblijvers ook nog eens wat op! Vraag me de laatste tijd wel af wanneer jullie er weer zijn, zie dat het NIET 9 december zal zijn...
Bij het bekijken van de foto's vroeg ik me af wat de reacties van de vrouwen met hoofddoeken op Afke's blonde koppie zijn? Inderdaad, zoals al opgemerkt werd, jullie lijken met het grootste gemak te mengen in allerlei groepen mensen, alsof het telkens maar weer gewoonweg past. Bijzonder lijkt me. Jullie denken vast nog niet aan de terugreis, ik vraag me soms af hoe het zal zijn als je na zo lang reizen -en zo lang het heft in eigen hand- weer terug zult komen. Gelukkig een hoop achterblijvers die jullie graag terug zien komen, te zien aan de vele berichtjes die jullie steeds krijgen.
Gaan jullie trouwens nog naar Istanbul (of heb ik nu wat gemist)? Pieter en ik zijn daar in het voorjaar geweest. Misschien goed als je eerst even gewend bent aan de Oad borden en andere vormen van toerisme. In de grote Bazaar is kennelijk iedereen Nederlands, nou ja, bijna dan, en weten ze wel wat Wibra, Hema etc zijn. Evenwel (nadat ik gewend was aan alle mannetjes die liefst mijn schoenen wilden poetsen - ook al waren ze niet van leer) hebben wij genoten van een geweldige stad, met toch nog wel heel veel cultuur en uiteraard de nodige beelden van Ataturk. De aanbidding is inderdaad niet van de lucht, wij zagen een aantal heel jonge kinderen op zijn gebeeldhouwde schoot klimmen en elkaar verdringen om het gezicht te aaien. Natuurlijk geflankeerd door trotse ouders...
Heel veel plezier met de staart van jullie reis. Geniet ervan en plaatsen jullie misschien ook nog een berichtje met de juiste aankomstdatum (of ongeveer dan, kan me voorstellen dat hele kuddes mensen op Schiphol voor jullie ook weer niet nodig zijn)?
Liefs -
28 November 2006 - 13:10
Els:
Ha fijn dat jullie 9 december weer thuis zijn, kijk dat vergeet ik dan weer niet!!!!!!!.
Misschien is een welkomstfeestje geen gek idee anders zijn jullie minstens een jaar lang bezig om je avontuur te herhalen.
liefs uit Wijk.
Fam. Maatman -
28 November 2006 - 19:21
Thiara:
Wat leuk om nu ook eens foto's te zien van plekken die ik ken! Wat ontzettend fijn voor jullie dat jullie nog een behoorlijke vakantie voor de boeg hebben aldaar! Geniet ervan! -
29 November 2006 - 19:20
Gerrit En Elly:
Wat leuk om jullie via de webcam te zien en dat we zo even met jullie konden praten, geweldig.Wat zijn die foto's van Cappadocia prachtig (alle foto's trouwens)wij wensen jullie nog een hele goede reis en tot ziens !
groetjes van Gerrit en Elly (en Marrit en Jelmer, natuurlijk ; hij is nu niet meer een ûle,
maar zit nu vol van het Sinterklaasgebeuren.) -
02 December 2006 - 15:20
Lieuwe En Martha:
Wij hebben weinig toe te voegen aan de vorige reacties. Elke keer weer is het genieten van het verhaal en de foto's.We wensen jullie nog een goede terugreis en tot ziens. -
06 December 2006 - 09:06
Gemma:
hihi ik hoop dat jullie deze reacties nog lezen voor jullie terugreis...?
ik heb een paar keer niet gereageerd, omdat ik in dezelfde superlatieven bleef hangen. het is zeer indrukweekend wat jullie meemaken, om nooit te vergeten. ik geniet mee van iedere stap en ieder plaatje.
dank dank voor jullie trouwe brieven en foto's zodat wij mee konden reizen. goed om al de overgang naar he westen zo te maken......het zal jullie niet meevallen hier.
hier is dan ook niet zo veel gebeurd....hoewel een
in politiek den Haag wel. -
06 December 2006 - 14:26
Josine:
jeetje dan zit het er bijna weer op. zal wel wennen worden. ik heb nu nog wel eens moeite terwijl ik al goed 3 maanden terug ben.
geniet nog maar ff en als jullie terug zijn moeten we snel maar eens bijkletsen en ervaringen uitwisselen
dikke kus
josine -
09 December 2006 - 07:50
Grada:
Nu je ouders in Antwerpen zijn, Afke, kan ik je wel vertellen dat je niet tè lang weg moet blijven, omdat een ander meisje ,nl Nienke, je vaders hart heeft gestolen. Doe wat je moet doen, een gewaarschuwd mens telt voor 2.
Groeten, ook van Eize, en die zijn ook voor Luuk.