Landrotten en cultuurhoeren
Door: Luuk en Afke
13 December 2006 | Hongarije, Boedapest
Een reden om het niet te doen, zou zijn de prijs. Een andere, de tijd: voor een appel en een ei vlieg je in drie uurtjes van Istanbul naar Amsterdam. De trein of bus is alleen nog voor romantici met een missie. Het is minstens vier keer zo duur en na 38 uur treinen, zijn we pas in Boedapest. Het zal niet verbazen dat wij bijna als enigen in de trein zaten, waardoor we een hele coupee voor ons alleen hadden. Het voelde alsof we eerste klas reisden.
Het enige wat minder 'eerste klas' was, was het ijzerdraadje dat we kregen om de deur mee op slot te doen. "Tegen de grijpgrage handjes van de Bulgaren en Roemenen", aldus de conducteur.
Een reden om het wel te doen? Het kan, het is leuk, voor de eer, om het gedaan te hebben. We komen zo stap voor stap dichter bij de wereld die we thuis noemen.
Boedapest is als een extra toetje, een tweede gebakje na een bijzonder rijke maaltijd. Het eerste dessert genoten we aan de turkse kust, waar we getrakteerd werden op prachtig nazomer weer - zeer ongebruikelijk voor de doorgaans regenachtige wintermaanden - en waar we zelfs nog konden zwemmen in het heerlijk heldere turquoise water van de Egeïsche Zee! Het geheel werd verrijkt met een dikke culturele saus van ruim drieduizend jaar beschaving. Talloze ruïnes sieren het land, met als grote smaakmaker de historische stad Efesus.
Tenslotte, als 'cherry on top', kwam Istanbul. Er wonen zo'n 15 miljoen mensen in deze stad (misschien meer) en het zal niet overal even mooi zijn, maar het stukje dat wij zagen leek pure rijkdom: De mooiste moskeeën van het land, de grootste bazaar en eindeloos veel winkels, sfeervolle cafeetjes, restaurantjes en ga zo maar door.
De bus naar Istanbul bracht ons zonder ons in te lichten naar de Europese kant. Zo hadden wij Azië verlaten zonder dat wij het door hadden en - veel erger - zonder afscheid te nemen! Gelukkig kon een pontje ons in tien minuten de Bosporus over helpen en konden wij nog een paar voetstappen op Aziatische bodem achterlaten.
Istanbul is in veel opzichten hypermodern en Europees, maar sommige fijne eigenschappen van de oude oosterse beschavingen worden er nog altijd in ere gehouden. Nergens in Turkije zagen wij bijvoorbeeld zoveel Turken de nargileh roken (de waterpijp). Op andere plekken wordt het wel verkocht als souvenir of staat ie klaar voor toeristen, maar raken de mensen hem zelf nauwelijks aan. De Istanbulianen hebben herondekt dat een waterpijpje op zijn tijd helemaal zo gek nog niet is!
En het badhuis natuurlijk! Overal in Anatolië wordt er nog volop gemeenschappelijk gebadderd in de plaatselijke hammams. Vooral door mannen. Maar om de een of andere reden waren wij er nog niet aan toegekomen. Nu dus wel. We werden van top tot teen ingesopt en afgeschrobd. En geloof maar dat er wat vuil afkomt na een jaartje reizen!
Al die laatste dagen hadden we prachtig weer. Helder blauwe luchten, laag winterzonnetje erbij. Nu, in Boedapest, hangt er een sluier boven de stad. Kerkklokken hebben de regelmaat overgenomen van de Muezins, die de moslims met gezangen opriepen tot gebed. Op de pleinen zijn kerstmarkten, waar in de stalletjes worsten en gluhwein wordt verkocht. We zijn ineens midden in Europa.
Het is soms maar moeilijk om te beseffen en een raar idee, dat we zoveel plaatsen, landen, mensen en religies hebben gezien, ontmoet en meegemaakt. Soms voelden we ons ware cultuurhoeren: zo gemakkelijk stapten we van het ene land in het andere met al haar gebruiken en gewoonten en deden we mee alsof het allemaal doodgewoon was.
Als we straks de foto's weer zien en de onze verhaaltjes misschien weer eens lezen, zullen we het nog eens goed tot ons laten doordringen.
Verhaaltjes, overigens, die we soms met veel bloed, zweet en tranen, maar altijd met veel plezier hebben geschreven. We vonden het een hele leuke manier om zo met het thuisfront in contact te blijven.
Bedankt voor de vele reacties en grappige commentaren.
Als er over twee weken geen nieuw verhaaltje in je mailbox valt, kun je ervan uitgaan dat we thuis zijn ;-)
Voor iedereen alvast prettige kerstdagen en een heel goed nieuwjaar toegewenst.
Groetjes
Luuk en Afke
13 December 2006 - 11:24
Klaas:
Na alle religies en cultuur beroert/hoert te hebben nu dus nog even BuddhaPesten ter afsluiting? Jullie zijn net op tijd Oostenrijk en Zwitserland nog even aan te doen. Het begint te sneeuwen! Pas wel op anders reis je het laatste stukje alsnog per (gips)vlucht! Wat een reis... Amen -
13 December 2006 - 11:37
Heit:
Budapest,genietsje der fan.It is och san mooie sted.Reizgjen giet der ek hiel maklik ,jo kinne alla kanten ut my bus tram as metro. De aldste metro fan it festelan fan europa fine jo der ek.Fanut it sintrum nei in plein en krekt fierder is in park .der binne ek fan dy speciale swimbaden yn it park. De minsken sitte der gewoan yn it wetter my in skaakboerd.Miskien sjogge jimme dat noch. hoi -
13 December 2006 - 12:15
P&N:
Zo stelletje globetrotters, toch nog maar even Europa aan gedaan. Mooie foto's weer hoor en wederom een prachtig verhaal. Nederland staat al in de startblokken om jullie te verwelkomen!! Nog een paar fijne dagen toegewenst!!
Liefs en knufs -
13 December 2006 - 12:28
Leontien:
Snif, binnenkort geen spannende reisverhalen en wereldmails meer in de mailbox van Leontien :-(
Ik zal ze missen.
Wel leuk om jullie binnenkort (!?) weer te zien. Succes met die laatste kilometertjes naar huis (komt toevallig niet langs Brussel?).
13 December 2006 - 12:50
Wil:
Wat een prachtig slot van jullie geweldige avonturenreeks. Ik zal net als de anderen jullie mooie reisverslagen missen, maar ik vind het wel heeeeeeeel errug fijn dat jullie er straks weer zijn! Ik ga de logeerkamer vast opruimen.... Dikke kus en tot gauw! -
13 December 2006 - 12:58
Mirjam:
Ik vond de verhalen allemaal mooi en altijd heb ik genoten van de manier van vertellen en was het alsof ik even weg sniekte naar een ander land. Voor zolang als het stukje duurde. Ontzettend leuk dat jullie je verhalen op internet hebben gezet. Ik zal de nieuwe avonturen ook missen... En ook aan jullie wens ik een hele fijne kerst en een goed 2007 toe!! Groetjes, Mirjam PS: als je in Nederland terug bent, kun je toch nog ééééén berichtje plaatsen?? -
13 December 2006 - 13:20
Sanne:
Kan weinig anders doen dan me aansluiten bij de woorden van jullie trouwe schare fans. Jullie waren met alle mooie en cultureel + historisch onderbouwde reisverhalen een ware ontsnapping aan het dagelijks leven, dat zich toch vaak in de buurt van de computer afspeelt.
Welkom thuis alvast, en een Nederlandse kerst en oud&nieuw toegewenst (schrijven jullie bij aankomst wat over de Nederlandse cultuur en traditie?), goed om te weten dat jullie er straks weer zijn. -
13 December 2006 - 13:33
Leonie:
alvast bedankt voor een jaar lang meegenieten...maar ik hoop nog wel op een laatste verslag. Ik kan er nog geen genoeg van krijgen. het zijn weer erg mooie foto's ook. -
13 December 2006 - 15:03
Fryda:
Lieve Afke&Luuk,
Vaak heb ik gedacht tijdens het lezen van jullie verhalen, zouden ze wel echt weer terug komen.....maar nu lijkt het er dan toch echt op! Jullie zullen veel missen als jullie weer terug zijn in A'dam maar jullie zullen ook van een heel jaar in moeten halen, allereerst maar eens kennismaken met jullie nieuwe nichtje Nynke!
Een hele goede reis gewenst het laatste stukje en ik kijk er naar uit jullie weer te zien! We lezen vast en zeker nog wel een mooi verhaal over jullie laatste dagen.....
Dikke tut en liefs Fryda -
13 December 2006 - 15:44
Yvonne:
'"Verhaaltjes, met veel bloed, zweet en tranen, maar met veel plezier geschreven" , en wij Luuk en Afke met heeeeel veeel plezier gelezen! Bedankt dat jullie ons op deze manier konden laten meegenieten...
Heel veel succes met de laatste kilometers ...
veel liefs Yvonne
ook dikke kus van John Thom en Sara
13 December 2006 - 18:48
Betty:
Wat jammer voor jullie van het bijna- einde van die magische reis, wat fijn voor ons jullie binnenkort weer te zien!
Misschien leuk om te weten: mijn school organiseert met Kerst een actie om geld op te halen voor kindertjes uit Tibet die, noodgedwongen, vluchten naar India om daar een bestaan op te bouwen.....Misschien gebruik ik wel wat van jullie foto's.
Tot gauw! -
13 December 2006 - 22:45
Jaffa:
ja leuk jullie zijn bijna thuis, komen jullie dan een kopje koffie drinken op mijn nieuwe eiken vloer want de jordaan wordt nu wel echt koud zonder jullie. liefs sanne -
14 December 2006 - 08:40
Els:
Lieve Luuk en Afke, Ik heb een goed idee, kunnen jullie niet vanuit "wereldstad" Amsterdam maandelijks verslag doen leuk voor ons trouwe fans en daar kan je ook zeer leuke foto's maken!. Bovendien kunnen we zo rustig afkicken.
Tot gauw, liefs en kussen.
14 December 2006 - 18:20
Grada:
Hoi Luuk en Afke, ik wilde even vertellen dat Frank (wie kent hem niet) in Ned. is van 24 dec. -7 jan. hij verblijft of in Hardegarijp of in Amsterdam. Beide steden bij jullie bekend. Misschien zien jullie elkaar wel. Groeten, ook van Eize. -
15 December 2006 - 16:14
Lieuween Martha:
Voor de laatste keer een reactie. Aan alles komt een eind ook als het erg mooi is. We hopen jullie in de komende tijd eens te treffen en mondelinge verhalen van jullie te horen. Alvast bedankt voor het vele aangename leesplezier. Groetjes en tot ziens. -
15 December 2006 - 18:15
Wimmus:
Heerlijk om nog eens terug te bladeren. Ook ik heb genoten van jullie reisverslag en prachtige foto's. Ik hoop dat je nog lang in die sfeer kunnen blijven hangen.En een volgend doel stellen.
Liefs van Wim -
17 December 2006 - 16:42
Gerrit En Elly:
Wat een prachtig slot- epos, we hebben genoten van jullie verhalen en foto's . Jammer dat we dat nu weer moeten missen, onze wereld wordt een stukje saaier, vinden we. Maar ook fijn dat jullie weer in de buurt zijn, wij wensen jullie een goede reis; de laatste kilometers en tot ziens (zeer binnenkort)
Groetjes van gerrit, elly, marrit en jelmer -
18 December 2006 - 15:52
Josine:
als jullie dan toch in de buurt zijn kan ik nog bratislava aanraden. waan je je nog ff buiten europa wat betreft de prijzen.
tjeetje echt snel gegaan. wij zijn al weer enkele maanden thuis, nu echt weer gewend en meegezogen in het jachtige bestaan hier in nederland. zelfs aan onze foto's zijn we nog niet toegekomen.
jullie nog even heel veel plezier de laatste paar dagen, geniet er dubbel van want die gaan echt heel snel voorbij.
als jullie terug zijn maar eens afspreken om reisverhalen uit te wisselen
dikke kus josine -
30 December 2006 - 20:10
Adey!:
Welkom thuis bescamusa's!! :-)
Luukster.....en zie ik je snel weer in de HMH gangen?lol
Dikke kus!
Adey