After business comes pleasure - Reisverslag uit Ko Lanta, Thailand van luukenafke - WaarBenJij.nu After business comes pleasure - Reisverslag uit Ko Lanta, Thailand van luukenafke - WaarBenJij.nu

After business comes pleasure

Door: Luuk en Afke

Blijf op de hoogte en volg

12 Januari 2006 | Thailand, Ko Lanta

En... het avontuur is begonnen! We zijn los, en hoe!
De eerste dagen in Kanchanaburi waren gezellig en leerzaam, maar door eigen toedoen ook wel druk. We werden door Maarten en Tip intensief geintroduceerd in het Thaise leven. Zij namen ons mee naar de beste plekjes in Kanchanaburi, de mooiste restaurantjes aan het water van de Kwai rivier met het lekkerste eten en - niet onbelangrijk - voor het minste geld. Zo leerden wij onze eerste woordjes Thai; dat de Thai bekverbrandend heet eten; dat een gemiddeld gezin van 3,5 personen makkelijk op een brommertje passen en dat de Thai het liefst in de allernieuwste pick-up truck rondrijden, ook al kunnen ze die eigenlijk niet betalen (die met de rode nummerplaten zijn nog niet afbetaald).
Onze volgende lessen betroffen de geschiedenis, en dan wel die van de droefige en beschamende soort (worden de leuke dingen ook zo massaal herdacht?). De grote trekpleister van Kanchanaburi is namelijk de 'Death Railway', beter bekend als de Birmalijn, waarvan de Bridge over de river Kwai onderdeel uitmaakt. Een deel van deze route, waarvoor tienduizenden Prisoners of War onder Japanse tucht gestorven zijn, wordt nog steeds gebruikt en op vele plaatsen zijn herdenkingsmonumenten opgericht.
Toen wij olifanten geaaid hadden en een apenschool hadden bezocht, vonden wij het tijd om onder Maarten en Tips vleugels vandaan te gaan en nog wat verder naar het westen te trekken. Vanuit de 'local bus' natuurlijk - van binnen glimmend blik met een buddhabeeldje en een als altaar dienstdoend plastic mandje onder de achteruitkijkspiegel, van buiten zo bont als Haribo - zagen wij het landschap langzaam veranderen. Was het eerste nog bruin en kroezelig kaal, later werd het bergachtiger en diepgroen. Een waar tour-of-duty-landschap spreidde zich voor ons uit. Zo kwamen wij in Sangkhlaburi, interessant vanwege het Mon-volk en de naar hun genoemde 800 meter lange houten brug (lees: van aan elkaar gespijkerd drijfhout). De Mon zijn soortement statenloos en leven in een armoedig dorpje aan de andere kant van het meer, in het grensgebied van Thailand en Myanmar. Hun huizen staan op houten palen en de mnuren en daken zijn van gevlochten riet. Dat levert dus een mooi Tropenmuseumdorp op, alleen is het niet zo romantisch als het daar kan lijken. Maar, ze hebben wel TV!
Toen hadden wij het als volgt gepland: terug naar Kanchanaburi, spullen halen bij Maarten en Tip, met de nachttrein naar het zuiden en dan lekker chillen op een tropisch strand. Zo hebben we het ook gedaan, maar het duurde net even iets langer... Want tussen de trein en dat fijne strand zaten nog een stadsbus, een pick-up truck, drie minibusjes en twee veerponden. Reken maar uit: al gauw een uurtje of 10. Bovenop de geplande uren zijn we zo'n 24 uur onderweg geweest. We stonken zo, dat de musquitoes van ons wegvlogen. Elk nadeel hep dus een voordeel.
En nu verdienen we dus dat strand! Zijdezacht zand, wuivende palmbomen, lekker eten, biertje, graadje of 29, je kent het wel. Ik denk dat we dit wel een paar daagjes uithouden...
Groeten uit Ko Lanta!

• 12 Januari 2006 - 09:46

Toi:

En of dat jullie het verdiend hebben..... veel plezier!!! x

• 12 Januari 2006 - 10:35

Rein & Nicole:

Lieve Luuk & Afke! Jullie maken ons stikjaloers. Zijdezacht zand, wuivende palmbomen en al de rest ... het klinkt voor ons in ons grauwe landje allemaal heel utopisch. Maar ... geniet er vooral met volle teugen van! Benieuwd naar het vervolg van jullie reis! Dikke kus!

• 12 Januari 2006 - 12:11

Leonie:

heerlijk hé, tip probeer ook eens een thaise massage!

• 12 Januari 2006 - 12:11

Sanne:

Hoi Lucas en Af,
    ik denk ook wel dat, na al die ontberingen, jullie dat wel een paar daagjes aan zullen kunnen, zo'n Bounty-ervaring...
    Zo sta je nog gewoon met beide benen op hollandse benen, en ogenschijnlijk een seconde later heb je al weer een heel mooi eerste reisverhaal in the pocket. Er volgen vast nog vele mooie verhalen, ik blijf ze bijhouden!

Enjoy yourselves,
    liefs

• 12 Januari 2006 - 13:25

Lieuwe En Martha:

we zijn erg jaloers. het is hier koud en triest. maar wij heben het denk ik nog niet verdiend......geniet er maar lekker van. groetjes

• 12 Januari 2006 - 14:55

Frida:

oow, ik wil ook! En niet vergeten te snorkelen he (of duiken, is nog beter eigenlijk). En 's avonds vol verwondering kijken naar de prachtig omgebouwde thaise mannen.

• 12 Januari 2006 - 15:46

George:

lieve afke en luuk, na het lezen van deze brief, krijg ik weer zin om misschien dit jaar daar opnieuw naar toe te gaan, mis de lekkere soepen, vis en natuur.
    lief zijn voor elkaar, kijk uit naar de volgende, bye

• 12 Januari 2006 - 16:40

Heleen:

waar blijven de foto's?
    ben reuze benieuwd.

• 12 Januari 2006 - 18:00

Mirjam (en Johan En Amanda):

Wauwie!! Wat een ervaring. Lijkt wel "peking express". Alleen dan cooler... :-)
    Wat een leuk stuk hebben jullie erover geschreven. Niet alleen de ervaring is geweldig, ook de manier waarop het stuk is geschreven. Het is alsof ik het voor me zie gebeuren.
    Veel plezier op het strand ;-)

• 12 Januari 2006 - 18:21

Robert:

Hallo lieve Luuk en Afke,
    Nou....is mischien voor mij ook een keer het overwegen waard als ik dat allemaal zo lees!! Geniet maar lekker van jullie avontuur en natuurlijk van elkaar!Hele dikke zoen Robert

• 12 Januari 2006 - 19:18

Jeroen:

Heerlijk toch

• 12 Januari 2006 - 19:46

Wiillem-Jan:

Wat een prachtige contrasten en een diepe dynamiek. Zo mooi ook zoals jullie het beschrijven. Ondanks de vermoeiende gebeurtenissen spat de energie er vanaf. De warmte en het enthousiasme is voor mij, hier achter de computer, voelbaar.... en er gaat nog zoveel meer gebeuren... Blijf genieten met en van elkaar in die bijzondere wereld waar jullie nu zijn. Knuf WJ

• 12 Januari 2006 - 19:47

Helen, Peter, Esmee En Tirza:

Lieve Afke en Luuk,

Goed begin is het halve werk. Het zij jullie gegund. Maar net als de andere reacties kunnen we ook wel zeggen dat we een beetje jaloers zijn. Geniet enneeuuhh, nee plamboompje, biertje en zacht zand kennen WIJ niet. Grijs, nat en koud op dit moment wel. Liefs,
    Helen, Peter en kids!

• 13 Januari 2006 - 09:47

Merle:

Sjeetje, ben net als alle anderen een beetje jaloers, geloof ik. Ik heb even op de kaart opgezocht waar jullie nu zitten, en nu dus nog jaloerser. Maken jullie mooie foto's, dan kunnen we nog wat meer meegenieten!?

• 13 Januari 2006 - 13:05

Alexandrine:

Als ik de massages verzorg, mag ik dan mee in jullie rugzak??
    veel plezier daar!
    liefs alex

• 14 Januari 2006 - 11:31

Ruud:

Van uit een koud Holland is het nauwelijks voor testellen dat het elders zo lekker kan zijn...
    Geniet er van, groeten

• 15 Januari 2006 - 18:53

Gerrit En Elly:

lieve luuk en afke,
    wat een droomreis beleven jullie ,zeg.
    geniet er lekker van en wij genieten hier van jullie fantastische dagboek.

• 16 Januari 2006 - 15:43

Bert:

Zijn jullie al aan de diaree, of blijf je ons alleen maar jaloers maken met de leuke verhalen. Ben benieuwd.

Big Kiss BrT

• 17 Januari 2006 - 11:16

Hadewina:

heel veel plezier en volgens mij heb ik op Ko Lanta bij hetzelfde tentje gezeten (then again; hoe ik dat heb bedacht weet ik ook niet aangezien al die tentjes op elkaar lijken....)Geniet ervan en vergeet daar niet een glaasje slangenbloed te drinken; is de specialiteit!!! liefs Hadewina

• 17 Januari 2006 - 11:16

Hadewina:

• 05 Maart 2006 - 19:25

Thiara:

Ahaah, en nu slaat de jaloezie dus toe. Kanchanaburi kennen wij, cos en ik, ook! En Ko Lanta ook! Geweldig eiland, toen nog niet heel toeristisch. Ga snel verder met lezen..