't leven van reizigers gaat niet altijd over rozen
Door: Luuk en Afke
17 Juni 2006 | China, Golmud
Beijing, alias Peking, is het politieke, culturele en toeristische centrum van het land. En dat kwam goed uit, want wij hadden politiek-administratieve zaken af te handelen en dat zou zoveel tijd kosten, dat wij de meeste culturele en toeristische trekpleisters wel konden aandoen. Meer dan dan, zou later blijken.
We wilden namelijk een visum halen voor India. Dan was dat maar vast geregeld. Maar toen wij op vrijdagmorgen de formulieren wilden invullen, bleken die op de Indiase ambassade, integenstelling tot op alle andere ambassades die we bezocht hebben, niet aanwezig. We moesten ze zelf van het internet halen of we konden hun enkele exemplaar kopieren. En aangezien het paspoortenloket al over tien minuten dicht zou gaan, zou ons dat vast niet meer lukken, dus we konden maar beter maandag weer terugkomen.
Nou ja, niks aan te doen. Dan eerst maar even de sfeer (en mistige lucht) van de stad opsnuiven. We liepen door straten vol shopping malls, tussen de vliegerverkopers door over het plein van de hemelse vrede en bezochten de inmense en indrukwekkende Verboden Stad, het paleis waar vele keizers hun tijd in een gouden kooi doorbrachten. Het portret van "Chairman Mao" hangt nog altijd fier boven de hoofdingang, vanwaar hij uitkijkt naar de andere kant van het plein om te zien of de rij voor zijn mausoleum wel lang genoeg is.
Achter deze toeristische wereld, waar China trots op is, liggen oude wijken met huisjes zo klein, dat er niet eens een toilet in past. De meeste van deze wijken zijn oud en dat staat in het moderne China gelijk aan "lelijk" en die worden dus en masse tegen de vlakte geslagen om plaats te maken voor wolkenkrabbers, moderne appartementencomplexen of een olympisch stadion. Maar op sommige plekken staan ze nog overeind en in een daarvan verbleven wij. In een soort Jordaan van Beijing, klein, druk en stoffig, waar alles vanaf de handkar verkocht wordt, oude mannetjes voor de deur Mahjong spelen en 's avonds de straat wordt overgenomen door de aangrenzende restaurantjes.
Gedurende de week liep onze visum aanvraag en beleefden wij een van de hoogtepunten op onze reis tot nog toe. Het kostte allemaal wat moeite om er met het lokale vervoer te komen - we wilden het weer eens "zelf" doen, zonder tourtje, en werden onderwijl haast tot tweemaal toe afgezet door leugenachtige taxichaufferurs die zweerden dat er echt geen bus ging - maar toen we eenmaal op de Chinese muur stonden, was het het allemaal meer dan waard.
Wat een bouwwerk! Wat een uitzicht! Wat fantastisch dat wij hier zijn! Zo tot de verbeelding sprekend, echt geweldig! We maakten een klim- en klautertocht van 2,5 uur en bij elke wachttoren zagen we de muur weer eindeloos verder kronkelen over de groene heuvels.
En toen werd het weer tijd om ons visum op te halen. Misschien donderdag, maar zeker vrijdag zou ons paspoort weer klaarliggen. Met die informatie hadden wij een ticket geboekt voor de nachttrein van vrijdag op zaterdag. U voelt 'em al aankomen: het visum was nog niet klaar! Ook ons getier en geraas kon daar geen verandering in aanbrengen. Dus gingen wij zonder visum - en zonder geld teruggave uiteraard - als een dolle naar de trein. Al dat slome gedonder op de ambassade had onze planning dusdanig in de war geschopt, dat we moeste rennen en vliegen om op tijd bij de trein te komen. We namen zelfs een taxi, die we aanspoorden tot kamikaze acties. Uiteindelijk stonden we met onze bezwete koppies precies op tijd in de juiste wachtruimte en voor de neus van waarschijnlijk de minst welwillende spoorwegbeambte van China. We moesten namelijk vijf minuten voor vertrektijd door het hek zijn en ook al wees de klok op het perron ons gelijk aan, haar horloge beweerde het tegendeel en dat was voor haar de enige wet die telde. De trein bleef nog een tijdje verleidelijk op ons wachten, wij haalden alles uit de kast om deze ijzeren dame om te smelten, maar zij wees slechts van haar klokje naar het bord met de vijf-minutenregel. When it rains, it poors.......
Gelukkig konden we ons ticket verzetten naar de volgende trein. Alleen hadden we nu voor de nachtelijke rit van 12 uur, in plaats van een couchette, een staplaats. In de trein bleken wel stoelen vrij, maar echt fit waren we niet toen we in Xi'an aankwamen. En dus besloten we eens even lekker te relaxen. Op een enkele uitzondering na dan, want we moesten wel even het wereldberoemde terracottaleger bekijken, dat hier al ruim 2000 jaar in de grond ligt en pas 30 jaar geleden is opgegraven. Het zoveelste bewijs van China's rijke historie en eeuwenoude wijsheid en kunde.
En verder keken we lekker veel voetbal en bereidden we ons voor op ons volgende avontuur: onze reis naar het Westen, onze reis naar Tibet.
We hebben inmiddels al ruim 34 uur afgelegd in een bus met bedden, waarin continu gerookt werd en waarna wij ons van binnen en van buiten net zo vies voelden als de dekens die ons tegen de nachtelijke kou moesten beschermen. En er staat nog meer op ons te wachten. Hier in Golmud zitten we op 2800 meter en staan we aan de voet van de Himalaya. Straks gaan we naar Lhasa, dat op 3700 meter ligt, maar de weg ernaartoe stijgt zelfs tot 5000 meter. Een pittige tocht dus, maar we doen het rustig aan. We zullen naar jullie zwaaien, vanaf het dak van de wereld.
Tot dan!
Luuk en Afke
17 Juni 2006 - 07:31
Grada:
Was de mail en website van Frank aan het lezen en zijn foto's aan het bekijken dus ook even een üitstapje naar jullie site. Wat een geweldig avontuur beleven jullie.Die fratsen met de Indiase ambassade heeft Frank in Nederland beleefd. Is ook goed gekomen.Veel plezier nog. -
17 Juni 2006 - 08:10
Heleen:
Nihauh.Een prachtig reisverslag! Mooie foto's! Ik geniet er van mee op die manier.Dat ambassade gedoe doet me denken aan asielzoekers en dan de IND , die zulks nooit wenst te begrijpenen.Veel reisgenot nog toegewenst. -
17 Juni 2006 - 08:31
Charlotte:
Fantastische avonturen geweldig beschreven: wat een supertrip! Voor nog wat meer visueel genot kijk ik al uit naar de fotopresentatie op de beamer bij terugkomst ;-)
LIEFS en fijne tijd samen! -
17 Juni 2006 - 11:05
Wil:
Hai Neef en Nicht!
Wat een mooi verhaal was het weer. Ik heb zo genoten van verhaal en foto's dat ik extra fotoruimte voor jullie heb ingekocht. Hopelijk heb je daar wat aan??
Dikke kus, Wil -
17 Juni 2006 - 11:34
Lennie:
Ik krijg spontaan heimwee! Beijng, de verboden stad, de muur, het terracota leger. Allemaal ontzettend fascinerend. Zoals jullie het omschrijven, zo heb ik het ook meegemaakt. Geniet optimaal van Tibet. Het is overweldigend! -
17 Juni 2006 - 13:31
Mirjam:
Goh!! Wat een gedoe allemaal!! Wel goed van jullie om alles op eigen houtje te ondernemen. Zo voel je je niet zo'n massatoerist :-P Wat een heerlijk verhaal was dit weer. En prachtige foto's!! Om stil van te worden... -
17 Juni 2006 - 15:51
Toi:
Ik herleef mijn eigen China avontuur weer helemaal! :-)
Prachtig land hè? Hahaha!
O ja, 1 tip, als je Tibet bent: probeer de cheese cake van Tashi!!! Die is jummie!!!
Geniet! Kus -
17 Juni 2006 - 16:16
Fryda:
Lieve Afke&luuk,
Wat weer een mooi verhaal zeg en leuk dat ik foto's bij jullie verhaal zie die me gewoon bekend voorkomen en dat zeg ik als wereldreizger (maar niet heus...)Een vriendin heeft vorig jaar op dezeflde route gereisd als waar jullie nu zijn! Heel veel plezier in Tibet en succes met de klim, het schijnt fantastisch te zijn!
Dikke tut Fryda
17 Juni 2006 - 18:52
Klaas:
Prachtig die foto`s! Ik ben net terug uit Stuttgart, Ned-Ivo was erg mooi om mee te maken. Succes de komende weken! -
18 Juni 2006 - 06:41
Theun:
Jimme op e moarre, it is hast net te leauwen.Mooie printjes hear.As jimme it wer sa dogge,prebearje efkes in pear mear.De printsjes op e side binne ek hiel bysunder hear.Frank sit yn Chennai yn India,hy hie ek wol wot drokte on e saken foarmekoar te moatsjen.Op it lest is hy twa wiken letter ofreizge.Efterof hie it ek noch net nedig west.Hald der wol efkes in bytsje tiid foar.Goed op mekoar passe ,in dikke tut. -
18 Juni 2006 - 20:57
Martin En Hinke:
wat een machtig mooi gezicht , al die soldaten in gelid. we genieten van jullie prachtige verhalen en mooie foto's. Over een paar weekjes zullen we jullie dot van een nichtje bewonderen, ook een wereldwonder !! -
19 Juni 2006 - 17:33
P&N:
Mooi, mooi, mooi, mooi, mooi!!!!!!!! Survival of the fittest dus en nog veel meer en maar meegenieten hier.
Liefs, knuffels en van alles nog meer -
19 Juni 2006 - 18:18
Robert:
Oh Oh Oh wat een avontuur weer!! Zwaar respect voor jullie bus reis! Geniet lekker en ik wacht weer op jullie volgende avontuur!!
Dikke zoen van jullie neef! -
21 Juni 2006 - 09:08
Cas:
jullie hebben het weer voor elkaar hoor, wat een super verhaal en de foto's zijn nog mooier. Nog heel veel succes met jullie droomreisje en alles wat die nog te bieden heeft. kus cas -
21 Juni 2006 - 11:53
Els:
Hee Globetrotters, wat een schitterende foto's onvoorstelbaar dat jullie dat allemaal "live" meemaken!. Ik ben wel een tikkie jaloers behalve op de "bedden" in de slaapbus aangezien ik redelijk claustrofobisch ben zou ik het spaans benauwd krijgen en zou de chauffeur dwingen te wisselen van plaats!. Heel veel liefs uit mooi Wijk. -
21 Juni 2006 - 17:54
Josine:
leuk he die indische ambassade?? wij mochten ook zo lang wachten op de autorisatie vanuit nederland. gelukkig werkte ons geraas en getier wel anders hadden we op het vliegtuig naar india gezeten zonder visum!!!
tibet is echt gaaf, echt heel anders dan de rest!! probeer als het ff kan ook naar kleine dorpjes te gaan, die zijn zovel leuker!!! al zullen de chinezen het wel moeilijk maken.
veel plezier daar en geniet van de thukpa
josine en justin -
22 Juni 2006 - 18:46
Helen En Peter:
Hallo Afke en Luuk, gaaf he China, de muur lijkt wel gegroeid joh sinds dat wij er zijn geweest. Met onze eigen beelden en jullie verhaal komen de herinneringen weer terug. Bedankt daarvoor!! Zo te zien mag je tegenwoordig foto's maken van het leger....offff was dat illegaal?? Nog babi pangang gegeten:-)..? Heerlijk al die verhalen van jullie, groeten uit
Ho-u-ten
Het ga jullie goed en denk eraan er is minder zuurstof hoor op 5KM hoogte!
Helen, Peter en kids -
02 Juli 2006 - 16:28
Charlotte:
De lucht in?? Ik zit hier met globe, bosatlas en kompas maar heb geen idee wat jullie gaan doen. Waarschijnlijk is er op het vliegveld (?) wel internet dus kom maar gauw op met het vlgde verhaal ! KUS