Relaxed door Laos - Reisverslag uit Vientiane, Laos van luukenafke - WaarBenJij.nu Relaxed door Laos - Reisverslag uit Vientiane, Laos van luukenafke - WaarBenJij.nu

Relaxed door Laos

Door: Luuk en Afke

Blijf op de hoogte en volg

04 Maart 2006 | Laos, Vientiane

De laatste dag Laos is genaderd, tijd voor een evaluatie. Maar niet voordat we jullie hebben ge-updated van onze route.
Vanuit Ponsavan (of Ponsanavan zoals Afke pleegt te zeggen) namen we de bus naar Vientiane. Het kostte nog een beetje moeite om de laatste heuvels te doorkruisen, maar daarna verliep de reis bijzonder voorspoedig. Vientiane is de hoofdstad en er schijnen 600.000 mensen te wonen, maar waar zij zich allemaal ophouden...? De stad voelt aan als een tropisch provinciestadje, maar heeft toch iets meer te bieden: een paleis voor de president, ministeries voor de regering, restaurants voor alle smaken en visa en tapbier voor ons!
Dat visum voor Cambodja was in 1 dag geregeld, dus zo hadden we mooi nog even tijd om te backtrekken naar Vang Vieng (of Vieng Viang volgens Afke). We wilden ons hier van onze goeie kant laten zien en ons nuttig maken op de organische boerderij van Mr. T. Daar aangekomen, werden we getroffen door de wonderlijke schoonheid van de vallei waarin de boerderij zich bevindt. Wat een heerlijk fantastische plek om een klein weekje met de vingers tussen de planten te wroeten, dachten we. Mr. T. haalde ons echter snel uit deze droom, want in tegenstelling tot wat de reisgidsen vertellen, is er voor ons soort reiziger (tijdelijke passanten) geen werk en moeten we kost en inwoning gewoon betalen. Wel konden we rondkijken en vragen of iemand iets te doen had voor ons (?). Zo gezegd zo gedaan, en voor we het wisten stonden we op een houten steiger met klei te smijten. Nee, niet voor de lol, hier werd op traditioneel noord-laotiaanse wijze een jeugdcentrum voor de gemeenschap gebouwd. En het moet gezegd, onze bouwvakkende medemens was zeer onder de indruk van ons, maar vooral Afke's gooi en smijt werk (voor de slechte verstaander: we gooiden handen vol klei bovenop een half afgebouwde muur, om zo laagje voor laagje de gewenste hoogte te bereiken). Na een middagje klussen vonden we het wel best, en zonder blijk van waardering van hun kant, trokken we ons terug op de veranda en besloten we toch maar van het uitzicht te genieten. En van het heerlijke eten, wat naast de gewone ingredienten vooral ook mullberries bevatte (een soort braam op geheel eigen wijze organisch geteeld).

Na een paar dagen vervolgden we onze reis zuidwaarts. Gek genoeg werd het in het uiterste zuiden pas weer interessant. Op het bolaven plateau, waar ze onder andere koffie, thee en kussenvulling verbouwen, zagen we watervallen en dorpjes van verschillende bergstammen. Maar wat vooral zo leuk was, het gewone leven ging om ons heen gewoon door. De varkens, kippen en half aangeklede kinderen scharrelden onder de toeristenhutten door, alsof ze er altijd al geweest waren. En hetzelfde geldt voor Sii Pan Don, de "4000 eilanden", tegen de grens met Cambodja, hoewel op het eiland waar wij ons nu bevinden wel erg veel guesthouses op een rij staan. Naast de ontspannen sfeer en de vriendelijke mensen, is dit gebied vooral een knap staaltje natuurschoon, waar de rivier rustig om het groen kabbelt om vervolgens met denderend geweld als een van de meest spectaculaire watervallen van zuid-oost azie van de rotsen te storten.

Maar goed, evaluatie dus. We zijn aan heel veel dingen gewend geraakt: krappe bussen, noodle soep, oranje geklede monniken op straat, grote groepen mensen op een brommer, palm-, kokos-, bananenbomen en ander tropisch genot en alle dagen zon. Maar sommige dingen blijven een beetje problematisch in onze optiek. De achteloosheid waarmee elke verpakking die zijn directe nut verloren heeft op straat wordt gesmeten, blijft ons verbazen. Tsja, en dan de tafelmanieren...... Dat smakken, moet dat nou echt zo hard? Nou ja, we troosten ons voorlopig met de gedachte, dat het in China nog veel erger schijnt te zijn.
Tot slot nog iets dat wel went, maar waar we nooit genoeg van krijgen: zoals de zon zakt achter het silhouet van de jungle en zijn laatste stralen over een late visser werpt......
Met ons gaat het trouwens goed. En met de kinderen op de waterkant roepen wij in koor: bey-beyyyyyy, bey-beyyyyy!!!!!

Groetjes Luuk en Afke

• 04 Maart 2006 - 11:45

Rutger:

Wat een leuke verslagen schrijven jullie steeds. Ben echt een beetje aan het meereizen. Alles hier houdt zich verre van waar jullie mee bezig zijn en meemaken. Nou ja, ik heb gister dan nog rijst gegeten, maar dichter in de buurt kom ik echt niet. Carnaval hebben jullie ook niet meegemaakt. Ben nog met de sambaband naar Maastricht geweest, erg leuk en evenzo koud. Met al die oranje monniken op straat kom je ook wel een beetje in de sfeer lijkt me. Behouden reis verder en laat die camera nog wel meegenieten van het uitzicht he!

Ciao!

• 04 Maart 2006 - 13:13

Betty Kosterman:

Lieve Luuk & Afke,

Het contrast is erg groot tussen jullie huidig avontuurlijk leven en het zich kalm voortkabbelende bestaan in winterse sferen in deze polderdelta. Ik vind het heerlijk jullie verhalen te volgen en ben verrast over jullie schrijverstalent! Carolijn Visser heeft geduchte concurrentie (ik hoop dat jullie haar boek over China hebben gelezen!).
    Morgen gaan Els en ik + aanhang een camping zoeken voor het pinksterweekend. We zullen jullie natuurlijk missen, zeker als turbo- afwassers en - drogers.
    Veel plezier in die verre contreien!
    Dikke zoen, Betty

• 04 Maart 2006 - 16:29

Ruud En Nicole:

Hoi Luuk en Afke,
    Wat een verhaal weer!!!
    Het lijkt me toch een goede zaak als je alle verhalen gaat bundelen want iedereen geniet van jullie verhalen.
    Als jullie je vervelen, a.s. zaterdag, Ruud en Andre geven een feest omdat ze 50 geworden zijn.
    Ga lekker zo door, de verhalen zijn voor mij inmiddels een cadeautje in het weekend geworden.
    groetjes Nicole

• 04 Maart 2006 - 20:28

Tsjitske:

Leuk verhaal wer hjer!!
    Bedankt foar jim mailtsje. nog mar 2.5 wike en ik sit ek lekker yn'e sinne...ik hald jim fanut Switi Sranan wol yn'e gaten.
    tut Tsjits

• 05 Maart 2006 - 07:46

Charlotte:

Sabaidee, sabai di baw? Sabai di !
    Wat een geweldige tocht beschrijven jullie tot nu toe. Vandaag precies 2 maanden op pad, maar daarin is al meer beleefd dan in het ganse leven van een doorsnee huiselijke hagenees. Ik bedoel maar. Ik kijk alweer uit naar de vlgde episode; hou de oogjes stofvrij en open en geniet ervan ! XX

• 05 Maart 2006 - 09:26

Mirjam:

Mooi verhaal weer!! Wat een contrast. Eergisteren heb ik nog een sneeuwpop in de tuin gemaakt met Amanda en net weer een sneeuwwandeling gemaakt... Ik vind het een raar idee dat jullie iedere dag weer van de zon genieten. Maar, blijf dat vooral doen en schrijven. Door jullie schrijven maak ik jullie avonturen ook een beetje mee :-) Groetjes, Mirjam

• 05 Maart 2006 - 17:19

Paps & Nicole:

Lieve Luuk & Afke, wat kunnen we anders zeggen dan alweer een mooi reisverslag, maar dan vallen we toch weer in herhaling. Rein was in ieder geval erg blij om Luuk even online te treffen, toch even kleine dingetjes kunnen uitwisselen. Maar ... zijn het niet af en toe de kleine dingetjes die er écht toe doen? We wensen jullie nog een fantastische en probleemloze voortzetting van jullie spannende en ontzettend mooie reis en kijken altijd weer uit naar contact met jullie, op welke manier dan ook. We hebben jullie groeten overgebracht aan B&C, C&C en aan oma en F. Dikke knuffels, lief zijn voor mekaar (dixit Rein, alias Paps) en Luuk ... voor je vader wordt nog steeds goed gezorgd (en vice versa ook natuurlijk). Even terzijde, we zijn net een pintje gaan pakken in een margikroeg in Anvers en hebben ook interessante contacten gelegd. Maarrrrrrrrrr ... WIJ zijn niet voor een paar dollars belazerd. Zodus, eigenlijk is het hier wel heel grijs, maar eigenlijk wel heel oprecht. (en we konden ook niet met kippen betalen, jammer). Tot de volgende keer en dikke knuf en dikke kus van Paps & Nicole

• 06 Maart 2006 - 10:22

Els:

En wij spoeden ons van het ene "verkeersinfarct" naar de andere vanwege het weer.
    Sneeuw dus ijzel en andere ellende!!!. Blijf nog maar lekker een poossie weg. liefs

• 06 Maart 2006 - 12:44

Attie:

Wat leuk dat 'klei-smijten'.
    lijkt me heerlijk om te doen als alternatieve sport. Weer eens wat anders dan volley- of voetbal en je houdt er tenminste nog iets aan over, een leuk muurtje of zo.Kunnen jullie die mensen dat smakken niet afleren door heeeel vies te kijken als ze dat doen.
    Oefen vanavond even voor een spiegel, lukt Afke vast!!! Doei! Smak van Attie en de jongens Bos

• 06 Maart 2006 - 14:38

Robert:

Hey lieve schatten,
    Wat een mooi verslag kan ik wel weer zeggen, ik moet helaas toegeven dat ik een beetje jaloers ben op jullie avontuur! Één voordeel in de zomer ga ik lekker drie weken naar Thailand...( wat natuurlijk niet te vergelijken valt met jullie...) Maar goed ik hoop dat het allemaal goed met jullie gaat. Geniet er lekker van en we houden via deze weg contact!

Dikke zoen uit het witte Nederland! XX Robert

• 07 Maart 2006 - 04:34

Klaas:

En nu in Cambodja? Blijf daar nog maar even dan, mijn vlucht naar Azie staat op 2 April. Spreken we af in het Magazijn? Warmoestraat 2 Siem Raap.
    Klaas

• 08 Maart 2006 - 19:11

Koen En Angele:

potverdomme, veel beter wordt het niet! wij willen jullie gewoon laten weten dat wij wel een s aan jullie denken... Kusjes en knuffels.

• 08 Maart 2006 - 20:32

Gerdie:

Lieve Luuk en Afke,
    Wat moeten wij nu nog aan jullie vertellen over ons saaie bestaan hier in Holland. Waar het nog steeds te koud is, teveel sneeuw en regen valt. Elke morgen de autoruiten schoon krabben, uren in de file staan. Kortom we verlangen naar het voorjaar, naar de krokusjes die weer gaan bloeien, de knopjes weer opengaan en dan komt het vanzelf weer goed. Maar verder gaat hier alles goed hoor. Wat een schrijverstalent heb jij Luuk! Robert gaat van de zomer drie weken naar Thailand met zijn nieuwe liefde, goed he. Geniet met volle teugen, pas goed op elkaar , dikke zoen van Ruud, Robert, Louelle en Gerdie.

• 09 Maart 2006 - 09:33

Merle:

Super om van jullie te blijven horen. Het is fijn om af en toe even weg te kunnen dromen achter mijn computer. Ik ben wel nieuwsgierig...wat is jullie bestemming na Laos?

Groetjes, Merle

• 10 Maart 2006 - 00:26

Tessa Van Caspel:

Hallo! jullie kennen me helemaal niet, maar rutger gaf me dit adres (ben ook reizende) en ik wilde toch even kwijt dat ik 5 jaar geleden ook bij Mr. T ben geweest, toen je nog voor korte tijd kon blijven...was gweldig daar! wij hebben wat gespit tussen de mulberry bomen en pineapples. later zijn we nog een x terugegaan, om te zien dat al ons werk voor niks was geweest door het regenseizoen! haha. jaaaa...en wat een heerlijk eten daar he! ik wens jullie nog heel veel plezier, ik ben nu in melbourne maar ben over een weekje of 5 ook weer in thailand. oja, als jullie nog naar nepal gaan...mail me even

• 10 Maart 2006 - 21:08

Ans:

lieve Luuk en afke,
    Ik gun me niet altijd de tijd om jullie verhalen te lezen maar wat ik lees is super jullie zijn een leuk voorbeeld voor de jondgere neven en nichten groetjes uit het natte nederland

• 14 Maart 2006 - 20:18

Hayke En Anke:

Hoi luuk en Afke
    Even de tijd genomen om jullie "te volgen"
    Wat een belevenis om zo een stuk onbekende wereld te verkennen - maar ook geweldig beeldend geschreven - als lezer reis je letterlijk een stukje mee. Dat kleismijten lijkt me inderdaad echt iets voor Afke , ze was vroeger al een k(l)ei in bal smijten met korfbal, dus dat zit wel goed.
    Een behouden vaart verder en we blijven jullie volgen!!
    Oant sjen hayke anke en bern.