Van de lappen- in de krabbenmand - Reisverslag uit Phnom-Penh, Cambodja van luukenafke - WaarBenJij.nu Van de lappen- in de krabbenmand - Reisverslag uit Phnom-Penh, Cambodja van luukenafke - WaarBenJij.nu

Van de lappen- in de krabbenmand

Door: Luuk en Afke

Blijf op de hoogte en volg

19 Maart 2006 | Cambodja, Phnom-Penh

Zonder er al te lang bij stil te blijven staan, willen we toch even een beschrijving geven van de binnenkant van de lappenmand: vier krappe muren, een plafond met een draaiende ventilator, soms een tv, maar in ieder geval een tweepersoonsbed met daarop gelegen een zwetend hoopje ellende, wanhopig opzoek naar rust, slaap, en beterschap. De vraag is natuurlijk hoe je daarin terecht komt. Wij denken zelf dat de hitte de boosdoener was. In Laos hadden we ons een dagje laten verbranden in een traditionele houten kano, en de eerste dagen in Cambodja rees het kwik tot tegen de 40ºC. Als je dan niet genoeg drinkt of verkoeling zoekt, kan je lichaamstemperatuur hetzelfde doen.Na een paar dagen keken we voorzichtig over de rand van de lappenmand en zagen we wat Cambodja allemaal te bieden heeft.

In tegenstelling tot Laos is Cambodja grotendeels vlak en kaalgekapt. Het verre oosten en het wilde westen zijn wel bergachtig, ruig en dichtbegroeid, maar omdat te ervaren moet je van de doorgaande weg af en minstens 100 km stuiteren. Met de lappenmand nog op de loer, leek ons dat niet zo'n goed idee. Wij beperkten ons zodoende tot de fraaie provinciale plaatsjes, waar wij laverend tussen franskoloniale huizen rustig de tijd lieten verstrijken. De cambodjanen probeerden het ons ondertussen helemaal naar de zin te maken. Altijd een glimlach en een praatje, je zou haast vergeten hoeveel ellende deze mensen de afgelopen decennia hebben moeten doorstaan. De bruutheid van de Khmer Rouge was zo ongelooflijk, dat je wel met eigen ogen moet zien wat ze deden, om het te kunnen bevatten. In de beruchte martelgevangenis Tuol Sleng/ S-21 te Phnom Penh die wij bezochten, vanwaar mensen naar de "killing fields" getransporteerd werden, krijg je een beetje een indruk van de gruwelijkheden die zich hier hebben afgespeeld.

Ook in het zuiden van het land zijn de gevolgen van de oorlog te zien, hoewel ze een wat minder wreed uiterlijk hebben. De verlaten kustplaats Kep is een schim van wat het ooit geweest moet zijn. Een ander voorbeeld is het Bokor Hill Station. Dit was ooit een poepiesjiek vakantieoord van de franse elite in Indo-China, maar nu is het een desolaat en spookachtig gebeuren. De vochtige mist die door de betonnen geraamtes van de hotels, het casino en de kerk waait, maakt het nog eigenaardiger. Eenmaal uit dit dorp en van de heuvel af, stapten we weer het gewone leven in en aan boord van een vissersbootje. Van de dames aan de kust had Afke een kilo krabbetjes gekocht en die lieten we 's avonds in het guesthouse voor ons klaarmaken. Heerlijk, zo vers uit de Krabbenmand! En dit voor de verbazingwekkend lage prijs van $1,50 per kilo. Maar goed, er zijn wel meer dingen die ons verbaasd doen staan.

De drukte op straat en in het verkeer en het feit dat niemand lijkt te zijn waar die wezen moet. Iedereen is onderweg en dat doen ze het liefst met zo min mogelijk vervoersmiddelen. Gelukkig zijn er geen verkeersregels, dus op het dak en de motorkap meerijden is hier geen probleem. Wij zelf zaten met zijn achten in een taxi, vier achterin, wij tweeen op de bijrijdersstoel en 1 passagier naast de chauffeur.
Ook van het straatbeeld staan we soms te kijken. Is het niet vreemd dat 9 van de 10 auto's een Toyota-camry is, of dat veel vrouwen geneigd zijn de hele dag in hun pyjamapak door te brengen?

Nou ja, zolang we nog niet alles wat we meemaken "gewoon" vinden en ons blijven verwonderen over de dingen die we zien, zit het wat ons betreft wel goed!

Dikke Kus

Luuk en Afke

• 19 Maart 2006 - 09:55

Theun:

Fan emoarn efkes wat plaatsjes sjoen fan plakken weras jimme de leste tiid wiene, en ek fan wer as jimme hinne sille.It waarberjocht haw ik ek sjoen.Minsken wat is it der waarm. Foar jo gefoel hast altyd boppe de fjirtig graden. Soks sizze hjir allinne mar as it hiel kad is.Se bruke yn dit lan fansels in Ingelsk wurd. Chill factor neame se dat.goed op mekoarren passe. Tut Theun

• 19 Maart 2006 - 10:02

Helen, Peter, Esmee En Tirza:

Lieve Afke en Luuk,

Alweer zo'n mooi beschreven reisverslag. Lullig man dat jullie ziek zijn (geweest?), beterschap! We kunnen ons voorstellen dat het luguber is om met de beelden over Cambodja daar nu rond te lopen. Leuk dat pyjamapak, maar dat is toch gewoon lokale kledij :-). We blijven meegenieten en "volgen". Pas goed op elkaar en reis voorzichtig!

Kussen en groeten
    Helen, Peter, Esmee en Tirza

• 19 Maart 2006 - 10:08

Josine:

klinkt weer erg goed!!! maar soms hoef je dingen niet te zien om de verschrikkingen voor je te zien. de khmer rouge had nl voor die beruchte gevangenis ook een martelhandboek. en die mocht ik bestuderen.... was genoeg denk ik zo
    bevalt cambodja nog een beetje? wij gaan nepal overslaan maar hebben een andere weg naar china gevonden, daarover later meer op onze site....
    josine

• 19 Maart 2006 - 10:43

B&C(1):

Ha Broer en schoonzuster,

mooi verhaal weer, ik ben blij dat jullie het "verhalen schrijven" niet, evenals de koorts, met de paracetamolletjes hebben doen verdrijven!

(Ik heb nog steeds geen probleem met komma's!)

Liefs.

• 19 Maart 2006 - 12:43

Heleen:

Het blijft leuk jullie te volgen, alle verhalen worden zo mooi weergegeven, steeds opnieuw. Die lappenmand, was hopelijk geen voorbode van malaria? Blijf alert is mijn advies. groetjes Heleen

• 19 Maart 2006 - 14:39

Rutger:

een reisvirus heet dat wat jullie hebben opgelopen.... Aangezien jullie nog een dikke 7 maanden 'moeten', is voorzichtigheid natuurlijk geboden :-)
    Erg leuk om steeds weer zo'n update te krijgen. Die foto met vliegende krabben is ook erg geslaagd. Hoeveel vliegende krabben is een kilo?
    Enjoy & take care!

mei Mokumse groetnis

• 19 Maart 2006 - 14:43

Ton,Trijnie En Kids:

Leuk stukje weer en reizen op deze manier toch weer een stukje met jullie mee.
    Lullig dat je in de lappenmand lag, want na wat wij begrepen op msn gaat het al wat beter. Geniet en tot horens (ziens)op msn.

laifs ut Gruning

• 19 Maart 2006 - 18:26

Wil Uit Waik:

Hal Lukie en Afke,
    Blijf je vooral verwonderen, zolang jullie al jullie belevenissen maar met ons blijven delen hoor je mij niet klagen!! Bij ons is alles goed. Vandaag ben ik 47 jaar geworden (best wel oud!) (vertel het maar niet verder, want ik vermoed niet dat velen me al zo oud schatten... :-).
    Op dit moment ben ik erg druk met de Wijkse polletiek, want we proberen een (links?) college te formeren. Interessant en zeer leerzaam. Dat laatste is maar goed ook en vooral: zeer nuttig, want jullie tante maakt nog wel eens een politieke blunder. Maar dat vertel ik nog wel eens, bij een volgende gourmet of zo....
    Eerst lekker verder met jullie prachtige reis, ik zie uit naar het volgende verslag. Vele groeten en een dikke kus, Wil

• 19 Maart 2006 - 18:26

Wil Uit Waik:

Hal Lukie en Afke,

• 19 Maart 2006 - 20:43

Mirjam:

Fijn om wakker te worden onder het genot van een lekkere grote kop kruidenthee en een mailtje in mijn in-box met de link naar een heerlijk vakantieverhaal. Even rustig wakker worden...

Geweldige foto van die overvolle auto!! :-)

• 19 Maart 2006 - 21:45

Nanneke En Joost:

he leiverds,
    weer helemaal beter...wat een verschrikking is dat om zek te zijn in de hitte, maar ja...ook weer meegemaakt....
    Het is erg leuk om jullie verhaal te lezen...Wij zitten op dit moment naar Peking expres te kijken en daar gan ze nu door Cambodja en volgende week naar Laos, dus we volgen jullie, maar dan ff anders..Kunnen ons wel een vorstelling maken van de overvolle auto's enzo!!!!
    Geniet ervan en een heeeeele dikke kus!!!

• 20 Maart 2006 - 08:48

Attie:

Hoi Afke en Lucky Luke(zo zie je er uit op die scooter). Elk verhaaltje van jullie geeft weer iets om over na
    te denken.Dat verbreedt onze horizon,leuk!
    groetjes: Attie

• 20 Maart 2006 - 11:59

Thiara:

Kinders, doen jullie wel voorzichtig? En kunnen jullie niet elke week een verslagje schrijven; het smaakt elke keer naar meer nl.!

• 21 Maart 2006 - 02:44

Kristin Steenstra, Canada:

Great to see that you're travelling and having a wonderful time! I’m not sure if you're still in the area, but if you get a chance, visit the Cambodian Land Mine Museum in Siem Reap near Angkor Wat. A close friend of mine, Richard Fitoussi, is founder of the relief fund that helps victims of land mines and keeps the museum open. He's actually there now, say hi if you see him! More info here: www.cambodialandminemuseum.org/CLMMRF.htm All the best! Kristin

• 21 Maart 2006 - 02:46

Kristin Steenstra, Canada:

Great to see that you're travelling and having a wonderful time! If you get a chance, visit the Cambodian Land Mine Museum in Siem Reap near Angkor Wat. A close friend of mine, Richard Fitoussi, is founder of the relief fund that helps victims of land mines and keeps the museum open. He's actually there now, say hello if you see him!! More info here: www.cambodialandminemuseum.org/CLMMRF.htm All the best! Kristin

• 22 Maart 2006 - 03:05

Klaas:

Wachten we wel even met Siem Raap? Vlieg 2 April naar Azie...
    Veel plezier nog, het gaat mij ook goed!

• 24 Maart 2006 - 17:46

Ruud:

Ik zat vanavond op de pot en een blik op de verjaarskalender vertelde mij dat Luuk dit weekend jarig is... Graag zou ik even langs komen om j te feliciteren maar ik heb een lekke band en geen licht op mijn fiets dus doe ik het maar zo...
    Gefeliciteerd dus.. (ook van Nicole en Laura)

• 25 Maart 2006 - 12:26

Attie, Andre, Nick,stef:

Hoi Luuk!

Van harte gefeliciteerd met je verjaardag!
    Smak! Smak! We brengen vandaag een toast op je uit! Afke, ook gefeliciteerd! doei!!!!

• 25 Maart 2006 - 12:29

Jose/erwin:

hoi Luuk
    Vandaag jarig, bij deze hartelijk gefeliciteerd.
    Jullie reisverslagen zijn erg leuk en om jaloers op te worden.
    Ik hoop dat alles goed gaat en volgens mij genieten jullie volop.
    Liefs José en Erwin

• 25 Maart 2006 - 20:59

Oma En Frans:

Hoi Luuk
    Namens oma en frans moet ik je van harte feliciteren met je verjaardag en bedanken voor de mooie kaart die jij gestuurd hebt.
    Liefs José en kusjes van oma en frans

• 26 Maart 2006 - 10:22

Corry En Wim:

Luuk van harte gefeliciteerd met je 27e verjaardag als ik het goed heb.We genieten enorm van jullie verhalen en kijken elke keer weer uit naar de volgende, liefs, Wim en Cor.

• 26 Maart 2006 - 18:45

Sanne:

Dag lieve Lucas-alweer-een-jaartje-ouder,

natuurlijk wel aan je gedacht (ja, echt), maar weer niets mee gedaan. Vandaar nu een verlate felicitatie.

veel plezier samen
    x sanne