Knippen en plakken - Reisverslag uit Khett Siem Reab, Cambodja van luukenafke - WaarBenJij.nu Knippen en plakken - Reisverslag uit Khett Siem Reab, Cambodja van luukenafke - WaarBenJij.nu

Knippen en plakken

Door: Luuk en Afke

Blijf op de hoogte en volg

03 April 2006 | Cambodja, Khett Siem Reab

We zijn lekker bezig! Lekker creatief bezig zelfs!
Om te beginnen namen we in Battambang de wok en spatel ter hand en leerden we een paar fijne kneepjes van de Cambodjaanse keuken. Eén daarvan betrof de productie van kokosmelk, die een verrassende gelijkenis vertoont met de productie van koemelk. Kokosmelk bleek niet de vloeistof in de noot, maar water, dat wij, op een krukje gezeten, krachtig door een zak kokosrasp moesten persen (zoek zelf de overeenkomsten). Vervolgens maakten wij hiermee amok. Nee, geen geschreeuw en geruzie in de keuken, maar een heerlijke Khmer style curry!

Deze culinaire lessen dachten wij een paar dagen later mooi in praktijk te kunnen brengen, toen ter gelegenheid van Luuks en Annemarie's verjaardag een feestmaal bereid zou worden.
-- Even tussendoor: Annemarie is een vriendin van ons uit Amsterdam, die in Siem Reap werkt voor stichting Salariin Kampuchea, een stichting die scholen opricht en gratis Engelse les geeft aan kinderen en volwassenen uit de omgeving (zie www.cambodia-school.org). Siem Reap is het dorp bij de wonderlijke tempels van Angkor en wij blijven hier een paar weken om te helpen met allerhande klussen voor Salariin Kampuchea. En voor de gezelligheid met Annemarie natuurlijk! --
Dus, toen waren Annemarie en Luuk jarig en dat gingen zij, geheel tegen de Cambodjaanse traditie in, vieren. Een vriendin uit de buurt zou haar favoriete Khmer gerechten klaarmaken voor al onze lokale vrienden en familie, die we hadden uitgenodigd en die in de gelegenheid waren om aan te schuiven. Wij boden uiteraard zelfverzekerd onze hulp in de keuken aan. Al snel bleek echter dat deze chef er hele andere gewoonten op na hield dan onze leraar in Battambang. Ze was totaal niet onder de indruk van onze snij- en schiltechnieken. Alles moest anders, we kregen nog geen komkommer recht van het mes!
Gelukkig was ze erg aardig, dus we hoefden geen amok te maken. Het eten was verrukkelijk en het feestje in het speciaal versierde schooltje naast Anne's huis was een groot succes.

Toen de festiviteiten over waren, werd het tijd om de handen uit de mouwen te steken en ons nuttig te maken voor de stichting. Salariin Kampuchea is een kleine stichting en arm en mateloos ambitieus, dus ze kunnen alle hulp gebruiken die zich aandient. De rest van de week zaten we met schaar en plakband in de hand en een dikke rol pakplastic op schoot om de boeken van de nieuwe bibliotheek te kaften, opdat ze beschermd blijven tegen het vocht van het regenseizoen en het stof van de droge maanden.
Na vijf dagen knippen en plakken keken we mekaar aan en dachten we: "Nou, jij kan zelf ook wel een knipbeurtje gebruiken!". Ook Annemarie, die heel blij was met ons en inmiddels zeer onder de indruk was van onze knipkunsten, vond dat zij wel toe was aan een kapselaanpassing. Zodoende verlengden we onze werkweek tot zaterdagmiddag en improviseerden we wat onder het afdakje van de school.
Afke bleek de flitsende vingers van haar moeder te hebben en ook Anne knipt een aardig haartje mee. Luuk zat erbij en keek ernaar, en hij maakte foto's! Ze volgen binnenkort, dus houd de site in de gaten!

Tot de volgende keer,
frisse groeten,
Luuk en Afke

• 03 April 2006 - 16:29

Baukje:

heel benieuwd hoe die kapsels er nu uit zien.We wachten op de fotos.Doe de groeten aan annemarie,ook van theun

• 03 April 2006 - 16:41

Wil Kosterman:

Nu ga je me toch zeker niet vertellen dat jouw jaloersmakende krullebol onder de flitsende vingers van de dames verdwenen is hè Luuk?? Je bent notabene de enige in de familie Kosterman die fantastisch haar heeft (ik wil heus niets af doen aan de zorgvuldige gecoiffuurde kapsels van mijn broer en zussen hoor, maar echt specta is het allemaal niet....)en nu zou jij die krullen achtergelaten hebben in Cambodja?? Het moet ook niet veel gekker meer worden! Ik wacht met angst en beven de foto's af.... Nee hoor, alle gekheid op een stokje, jullie frisse koppies kunnen zelfs een biljartbal hebben maar enig ongeloof maakt zich toch van mij, die elke nepblonde krul koestert en 6 wekelijks de beginnende grijze lokken onder een verfbad bij de kapper wegwerkt, meester bij het lezen van dit bericht. Nou ja, we zullen wel zien. Ik heb straks in elk geval alle tijd om jullie foto's minutieus te bestuderen want ga vrijdag onder het mes en weer 6 weken rolstoelen. Ik zal mijn reislust maar stillen met Discovery Channel. Zucht..... :-)
    Hele dikke kus! Tante Wil

• 03 April 2006 - 18:07

BenC:

Ha Broeder en Schoonzus,

wie had ooit gedacht dat ook jullie creatieve geest zich zou ontwikkelen op deze wel/niet amok makende reis. Maak het me niet te complex ajb.

Dikke kus, BenC

• 04 April 2006 - 07:17

Els:

He Luuk en Afke alsnog van harte gefeliciteerd!. Weer wat geleerd, je kan dus beter amok maken dan stront aan de kikker krijgen.
    Ga vooral door met die speciale (kook) technieken te leren want daar wil ik later alles over weten!. Groet en dikke kus.

• 04 April 2006 - 09:29

Klaas:

Ik zal er zijn zo rond 8 April...

• 04 April 2006 - 09:55

Hanneke Wouters:

Nou wat leuk om jullie verhalen te lezen en ook omdat ik gezien heb hoe produktief jullie bezig zijn geweest.
    Voor mij is het nog wel wennen hier, merk dat alles heel veel met me gedaan heeft en er nog heel vol van ben.
    Ook het heerlijke eten mis ik wel hoor! Wat konden we lekker eten vooral bij Mollapur. Geniet nog heerlijk van jullie vakantie. Groetjes

• 05 April 2006 - 18:07

Charlotte:

Ben benieuwd naar de korte koppies en blij dat alles okee is en dat er genoten wordt, leuke verhalen! Moeten jullie wat mee doen ;-) Ik ben zelf net terug van een weekje Parijs,waar het ouderwets gezellig matten was. Als Hagenees deins ik niet terug voor wat rake klappen dus ook ik heb een TOPTIJD!
    Tot de vlgde x en een kus

• 05 April 2006 - 18:42

Tsjits:

hey jonkje en famke.
    bliid dat jim t noch nei t sin hawwe. leuke verhalen ek. is t der lekker waar? hjir in suriname wol!! paramaribo is n leuke sted. binnenkoart geane we nei t binnenlan.
    tut tsjits

• 05 April 2006 - 19:40

Mirjam:

Mooi verhaal weer!! Jullie maken me wel nieuwsgierig naar foto's...

Ik ben het trouwens helemaal met Charlotte eens!!

• 07 April 2006 - 09:38

Justin Josine:

hey jongens

alles goed daar? wij zitten nu inmiddels in china in kunming, geen myanmar helaas. grens was toch dicht ondanks wat de ambassade in bangkok zei en het visum ging iets te lang duren om te vliegen (min. 2 weken). tot nu toe is china erg goed. komen jullie ook nog deze kant op?

x justin en josine

ps groetjes aan annemarie

• 08 April 2006 - 08:51

Anne:

Had ik al gezegd dat ik blij met jullie ben?

• 08 April 2006 - 13:37

Swet:

Hee Af en Luukster, was uiteraard vergeten dat Luuk jarig was, maar dat doe ik in NL al 10 jaar dus helemaal als jullie ver weg zijn natuurlijk, dus nog gefeliciteerd. Als jullie terug zijn wil ik die Khmer-curry wel proeven (hoef ik weer een avondje niet zelf te koken...)Nu ga ik richting kapper, want volgens mij heeft Af nu korter haar dan ik en dat is natuurlijk geen porum! Adios niñitos!

• 16 April 2006 - 11:17

Paps En Nicole:

Allereerst een vrolijk Paasfeest, voor zover van toepassing bij jullie.
    Dit dan vanuit een zonnig en warm Aups, in de Haute Provence.
    Om een of andere reden krijgen wij geen berichten van jullie meer door, terwijl we toch zijn aangemeld.?????
    In elk geval weer blij dat we via Bas iets van jullie horen. We begrijpen dat jullie het naar het zin hebben en dat jullie tevreden zijn met het werk wat jullie daar doen. TOP!!!!
    We zenden nog wel een mailtje met meer details. Maar intussen nog heel veel plezier, nuttige tijdsbesteding met bewondering. En wees lief en zorg goed voor elkaar!

• 21 April 2006 - 12:43

Jeroen:

Nou ik zie dat ze een lekker kort rattekupke heeft gekregen. Zal nog wel een tijdje duren voordat dat aangroeien zal.